Lezing Gebr. de Witt door Marcel Nonhebel

Wanneer:
wo, 5. oktober 2022, 20:00 h - 21:30 h
Locatie:
Stedelijk Museum Vianen - Vianen
Categorie:
Lezing
Lezing Gebr. de Witt door Marcel Nonhebel

Omschrijving

Na de voorjaarslezing door Chris Will over de Oude Hollandse Waterlinie, een excursie in mei naar de vestingstad Naarden, een kleine excursie in juni naar kasteel Amerongen - dat het Rampjaar dramatisch beleefde - en de recente excursie naar Dordrecht, sluiten wij de herdenking van ‘1672’ dit kalenderjaar af met een najaarslezing op 5 oktober in het vertrouwde Stedelijk Museum, door Marcel Nonhebel.

Marcel heeft als docent geschiedenis 40 jaar les gegeven in het Voortgezet Onderwijs.

Zijn speciale belangstelling gaat uit naar WO I, Russische geschiedenis, sociaaleconomische geschiedenis vanaf de Industriële Revolutie en 17e-eeuwse geschiedenis van de Republiek. Hij is lid van ‘de Vrienden van de Witt’, speciaal van de lezingencommissie.

Marcel heeft menige lezing gegeven over de bovenstaande belangstellings-gebieden.

Op 5 oktober zal zijn lezing gaan over het Rampjaar. Economische, gods-dienstige en politieke verwikkelingen tussen de Republiek, Engeland en Frankrijk spelen een belangrijke rol. De personen die in deze periode een hoofdrol speelden zullen aan bod komen, waaronder de gebroeders De Witt. Ook de Acte van Seclusie, een geheime clausule bij het verdrag van Westminster (1654), waarin de Staten van Holland beloofden Willem III nooit als stadhouder te zullen aanstellen, komt aan de orde.

Voorafgaand aan de lezing beginnen wij om 19.30 uur met een kleine algemene ledenvergadering van hooguit een kwartier. Het bestuur zou graag het zgn. ‘partnerlidmaatschap’ willen invoeren.

Aanmelden voor algemene ledenvergadering en lezing is verplicht. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Locatie

Locatie:
Stedelijk Museum Vianen
Straat:
Voorstraat 97
Postcode:
4132 AP
Plaats:
Vianen