Met Huib Leeuwenberg verliest de Historische Vereniging ‘Het Land van Brederode’ één van haar markantste leden. Huib, afgestudeerd historicus, was in zijn werkzame leven archivaris in Utrecht, waar de nadruk van zijn werkzaamheden op het beheer van de landelijke kerkelijke archieven lag. 

Ook na zijn pensionering was hij, nog tot kort geleden, wekelijks te vinden in het archief van Utrecht en Wijk bij Duurstede voor bronnenonderzoek. Prachtige artikelen heeft hij de afgelopen 50 jaar geschreven voor het Jaarboek van de Historische Vereniging. Daarnaast staan vele publicaties mede op zijn naam waaraan hij samen met gerenommeerde historici heeft gewerkt. Landelijk bekend zijn publicaties over de Unie van Utrecht en de Tachtigjarige Oorlog.

Vianologie

In 1974 werd Huib lid van de Historische Vereniging en zette hij op 33 jarige leeftijd, tot 1992, binnen het bestuur zijn werk als conservator voort. Hij zette het archief op, regelde de aankopen voor de unieke muntencollectie, kaarten en prenten. Huib was medeorganisator van de zeer gewaardeerde cursussen ‘Vianologie’, die de deelnemers zeer veel meer inzicht verschaften in de geschiedenis van Vianen.  Voor de organisatoren van de Toneelroute was Huib vast aanspreekpunt. Ook schreef hij scripts voor de voorstellingen. In ‘de berechting in het stadhuis van Vianen’ vertolkte hij samen met oud-burgemeester Groeneweg zelfs de hoofdrol.

Op zijn initiatief wordt iedere twee jaar een belangwekkende ‘Brederodelezing’ in Vianen gehouden.  Voor het behoud van historisch Vianen heeft Huib Leeuwenberg aan talloze acties deelgenomen.  Laatste wapenfeit was zijn verzet tegen de bebouwing van de Blauwpoort. Het protest reikte zelfs, weliswaar zonder succes, tot de Raad van State.

Politiek actief

Ook politiek liet hij van zich horen. In de jaren ’70 nam hij deel aan de politieke partij ‘De Doelgroep’, die met twee zetels in de Raad kwam en mede voorkwam dat de onzalige plannen van de gemeente om het historische centrum van Vianen op de schop te nemen werden uitgevoerd. Huib was naast de Historische Vereniging ook actief voor Amnesty International Vianen, voor de Wereldwinkel en voor de rooms-katholieke kerk van Vianen, waar hij nog tot voor kort organist was.

Veel onderscheidingen mocht hij ontvangen waaronder de Brederodepeer van de Historische Vereniging en de Viaanse Noot van de gemeente Vianen. In 2021 benoemde de Historische Vereniging Huib tot erelid.  De Historische Vereniging verliest in Huib Leeuwenberg een aimabel mens en kundig historicus.   

Ralf Krämer, voorzitter